Product tests

De Optoma ZH606e laserbeamer imponeert

De optoma zh606e laserbeamer imponeert

De nieuwe Optoma ZH606e laserbeamer geeft subliem beeld

Wij hebben deze nieuwe laserbeamer van Optoma mogen bekijken en zijn blij verrast met de unieke combinatie van het compacte formaat, hoge lichtopbrengst, functionaliteit en beeldkwaliteit. Pluimpje voor de technici van Optoma die dit compacte raspaardje in elkaar hebben gezet. Met zijn 6.300 ansi lumen en full HD resolutie (1920×1080 pixels/16:9) is dit zeker een beamer die aandacht vereist.

Optoma ZH606e laserbeamer

Optoma is als fabrikant reeds enige tijd bezig binnen hun assortiment beamers de focus te verplaatsen naar Laserbeamers. Steeds meer modellen in diverse categorieën komen beschikbaar en dat is natuurlijk alleen maar toe te juichen. Zo is er nu deze nieuwe telg in de categorie compacte installatiebeamers, de Optoma ZH606e. Krachtig genoeg als installatieprojector in ruimten met meer omgevingslicht, maar ook compact genoeg als mobiele projector voor wat meer professionele gebruikers. Laten we beginnen te kijken naar wat zaken waar het oog meteen op valt : De lens is goed verzonken in het chassis van de projector. Handig, want dan is deze gelijk ook wat beter beschermd dan een lens die uitsteekt. In de uitsparing zitten gelijk ook de zoom-en de focus ring en de draaiknop voor de verticale lens-shift. Netjes gedaan !

Een redelijk, maar geen indrukwekkend zoombereik (1.2:1 ~ 1.92:1), maar die moet je ook niet verwachten bij een projector in deze (prijs) klasse. De verticale lens-shift is ca 106% ~ 127% over het verticale vlak en er is geen horizontale lens-shift. Dit houdt dus in dat je in de tafelpositie van de beamer het beeld verticaal omhoog kan bewegen (maar niet naar beneden). Dankzij de laser lichtbron kan je volgens de fabrikant ca 30.000 uren projecteren, is 24/7 projectie mogelijk (in een normale projectiepositie) en kan je de beamer probleemloos snel aan-en uitzetten. Behalve standaard projectie kan de projector ook 90graden worden gedraaid waardoor “portrait” projectie mogelijk is.

Ook wat betreft de aansluitingen is dit model vrij compleet :

Ingangen
2x HDMI ingangen, 2x VGA ingangen, 1x Composiet video, 1x microfoon-ingang 3.5mm mini-jack, 1x audio 3.5mm mini-jack ingang
Uitgangen
1 x VGA, 1 x USB-A power 1.5A, 1 x Audio 3.5mm
Besturing
1 x RS232, 1 x 12V trigger, 1 x RJ45

Optoma ZH606e laserbeamer top

4-hoekscorrectie

Qua functionaliteit zijn er enkele zaken welke in dit segment wel handig zijn : Automatische (verticale keystone) correctie waardoor het beeld over het verticale vlak automatisch weer recht wordt getrokken in een schuine projectiepositie en de mogelijkheid voor 4-hoekscorrectie waardoor het beeld per hoek kan worden gecorrigeerd. Handig als je op een projectievlak projecteert dat niet geheel vlak is.

De belangrijkste eigenschap van deze beamer is echter wel de beeldkwaliteit. De heldere kleurenweergave en contrasten zijn zeker indrukwekkend te noemen. Diepe zwartwaarden, intense witvlakken en zelfs de kleuren die in DLP projectoren vaak wat minder goed tot zijn recht komen (zoals geel) waren natuurgetrouw en goed vergelijkbaar met het bronmateriaal. Scherpe en consistente lijnpatronen, ook bij projectie van ca 700cm breedte.

Samengevat: Een zeer krachtig raspaardje die uitermate geschikt is voor middelgrote tot grote zalen waar een lichtsterke, maar betaalbare laserbeamer gewenst is. Prima op grotere hoogte te installeren dankzij o.a. de verticale lens-shift en onderhoudsvrije lasertechniek (geen lampwissels nodig, geen filters vervangen). Denk daarbij aan kerkgebouwen, aula’s in scholen, e.d. Dankzij het compacte formaat ook goed in te zetten als mobiele beamer voor bijvoorbeeld verhuur of reizende theatergezelschappen. Let op : Bij filmweergave kunnen regenboog artefacten optreden.

Optoma ZH606e
Lichtopbrengst 6.300 ansi lumen
Resolutie / beeldverhouding 1920×1080 pixels / 16:9
HDMI Ja, 2x
VGA Ja, 2x
Audio in/uit Ja
Contrastwaarde 300.000:1
Gewicht 5,6kg
Levensduur laser 30.000 uren