Product tests

Optoma CinemaX P2 – Ultra Short Throw 4K laserbeamer

Optoma CInemaX P2

Optoma heeft de CinemaX P2 Ultra Short Throw Smart 4K Laserbeamer recent geïntroduceerd en wij mochten hem bekijken.

Deze high-end beamer kan je eigenlijk ook niet echt een HomeCinema beamer meer noemen. De CinemaX P2 is een compleet Home Entertainment systeem die eigenlijk ook niet zou misstaan in mooie vergaderruimte. Niet alleen is de beeldkwaliteit indrukwekkend, maar ook de geluidskwaliteit overtreft de verwachtingen. Het is zeker niet de meest compacte beamer, maar gezien het feit dat men bij Optoma in staat was om zowel de Laser lichtbron alsook het speakersysteem in deze projector te integreren is het toch een knap staaltje engineering gebleken. Gek genoeg is het slanke ontwerp dusdanig dat het wat grotere formaat eigenlijk totaal niet opvalt. Daarnaast is het koelingsgeluid (tussen 26-28dB) van dit systeem vrijwel onhoorbaar. Goed werk Optoma !

CInemaX-P2 Optoma

CInemaX-P2 Optoma

De voordelen van een laser lichtbron
Hoewel er meer voordelen zijn, noemen we slechts die voordelen die voor deze toepassing van belang zijn :
Geen rekening meer houden met dure lampwissels of een beamerlamp die het tijdens een spannende voetbalfinale begeeft. De laser lichtbron gaat ca. 30.000 uren mee zonder noemenswaardige degradatie in kleuren en helderheid.
Direct aan-en uitzetten zonder lange opwarm- of afkoeltijd. De beamer staat vrijwel direct aan en ook eventueel stroomuitval is geen enkel probleem.

Projectieafstand en grootte
Ultra Short beamers kunnen op zeer korte afstand van het projectievlak worden geplaatst en projecteren dan reeds een groot beeld. Vrijwel in elk geval gaat het om een vaste lens, zonder zoombereik. De Optoma CinemaX P2 heeft een throw-ratio van 0,25:1 wat betekent dat je reeds vanaf 25cm gemeten van de lens een projectiebreedte van 100cm kan bereiken.

CInemaX-P2 Optoma lens

Wil je een groter beeld, dan moet de projector iets verder van het scherm of de wand worden geplaatst. De maximale projectiegrootte bedraagt 305cm diagonaal (120”)
Het is van groot belang dat het projectievlak geheel recht en egaal is aangezien je met een Utra Short Throw lens elke oneffenheid direct waarneemt. Een goed projectiescherm met gespannen doek is dan toch echt een aanrader.

Aanbevolen projectiescherm
Optoma heeft een speciaal projectiescherm ontwikkeld (ALR101 formaat 2214mm x 1245mm/ 16:9) voor gebruik met Ultra-Short projectoren. Dit scherm heeft een speciaal schermoppervlak dat is ontworpen om een geprojecteerd beeld zodanig te reflecteren dat hoge contrasten en solide kleurverzadiging worden bereikt, terwijl wordt voorkomen dat omgevingslicht het beeld uitwast. Dit scherm is dus ook prima te gebruiken in een ruimte waar de verlichting aan staat. Ook heeft Optoma een speciale app, SmartFit, waarmee je het beeld binnen het Optoma projectiescherm correct kan positioneren.

Resolutie en Kleurenweergave.
Met meer dan 8 miljoen pixels (4K/3.840 x2.160 pixels) brengt deze projector elk detail haarscherp in beeld. Mede dankzij het RGBRGB kleurenwiel en de enorme contrastwaarden spetteren de kleuren van het scherm en zijn nuances, zelfs in de donkere scenes, nog goed zichtbaar. Deze high-end beamer kan tevens het Rec.709-kleurengamma reproduceren, de internationale HDTV-standaard waardoor je zeer nauwkeurig, echte filmische kleuren, kan projecteren.

Optoma CInemaX p2 kleuren

Geluid
Het ingebouwde NuForce Dolby Digital 2.0 speakersysteem, voorzien van 4 speakers (4x 10W), overtreft de verwachtingen. Naast de hoge geluidskwaliteit is het ook bijzonder handig dat je de speakers kan gebruiken en aansluiten op andere bluetooth audiobronnen zonder de projector zelf aan te zetten. Dus, ook zonder beeld kan je probleemloos een playlist op de Ipad of andere geluidsbron via Bluetooth naar de speakers streamen. Ideaal!

Ruim aantal aansluitmogelijkheden
De Optoma Cinemax P2 heeft een ruim aantal aansluitmogelijkheden waaronder 2 x HDMI aansluitingen aan de achterzijde van de projector en 1x HDMI aansluiting aan de zijkant (met 3D support). Verder een handige USB-A aansluiting waar je een USB-stick op kan aansluiten en waarmee je jouw favoriete foto’s en filmpjes via de ingebouwde mediaspeler kan afspelen. De projector kan ook rechtstreeks op het netwerk worden aangesloten middels de RJ-45 aansluiten (of via Wifi).
Daarnaast is ook voorzien in twee audio uitgangen (1 x S/PDIF en 1 x Mini jack 3.5mm) waarmee je eventueel extra geluidsvoorzieningen kan aansluitingen (extra speakers, woofer e.d.). aan een handige USB-A power 1.5A aansluiting is gedacht (voor aansluiten van bijvoorbeeld een draadloze HDMI dongle)

CInemaX-P2 Optoma aansluitingen achter

Ook handig
De Afstandsbediening
De afstandsbediening met backlight is lekker compact, maar van erg solide kwaliteit. Je laadt hem eenvoudig weer op via het meegeleverde USB kabeltje. De remote functioneert een beetje zoals de AirMouse – best handig.
CInemaX-P2 Optoma remote

Functies voor beeldcorrectie

4-hoekscorrectie
Hiermee kun je de 4 hoeken van het geprojecteerde beeld corrigeren waardoor projectie op een oneven vlak toch mogelijk wordt.
Scherpstel functie
Het scherp stellen van een Ultra Short Throw beamer is vaak best een hele klus aangezien de positionering ten opzichte van het vlakke projectiescherm (of muur) perfect moet zijn. De digitale scherpstelling (vooral in de hoeken) maakt het toch allemaal weer net iets makkelijker.

Optoma CInemaX P2 focus
“Smart” functionaliteit : 

Infowall : Creëer een gepersonaliseerde digitale projectiemuur met informatie op maat. Met behulp van de Optoma connect-app kunt u de projector plannen om het weer, video’s en social media-feeds weer te geven. Je kan het ook zo instellen dat het op vaste tijden wordt ingeschakeld of dat je wordt gewekt met een ontspannende afspeellijst.

CInemaX-P2 Optoma Infowall

TapCast : Draadloos inhoud weergeven en delen op een groot scherm met de TapCast-app.
Spiegel eenvoudig uw Android-, iOS-, Windows-, MacOS- en Chrome-apparaat met één druk op de knop. Of stuur draadloos documenten, afbeeldingen of video’s die zijn opgeslagen op uw mobiele apparaat of laptop naar de projector. De app fungeert ook als een draadloze muis en toetsenbord waarmee u uw projector kunt bedienen.

Ook kan je met de Smart+ technologie communiceren met services waaronder Google Assistant en Amazon Alexa.

Projectie versus (TV) display
Twijfel je tussen de aanschaf van een grote (TV) display of een projector? Denk er dan aan dat de beleving die een projector geeft heel anders is dan die van een (TV) display. Ben je echt een filmfanaat of Netflix nerd? Dan zal het filmische gevoel dat een 4K projector geeft je toch al snel overmeesteren, zeker in combinatie met goed geluid.

CInemaX-P2 Optoma contrast

Specificaties :
CinemaX P2 – Ultra Short Throw smart laser 4K Ultra HD beamer
Laser beamer, 30.000 uren onderhoudsvrije projectie
Ultra Short Throw Lens (0,25:1) voor projectiebreedte van
4K, UHD resolutie (3.840 x 2.160 pixels), HDR compatible
Natuurgetrouwe, heldere kleuren dankzij het RGBRGB kleurenwiel (6-segmenten)
Geïntegreerde soundbar met Dolby Digital 2.0
Smart features – Apps, voice control, IFTTT

*HDR = High Dynamic Range is nieuwe beeldtechnologie die intensere, meer levensechte beelden toelaat.
** IFTTT afkorting van If This Then That. Met deze online dienst koppel je smart home apparaten aan elkaar.