Lasertechnologie

Lasertechnologie
Beamer Kopen?Licht gegenereerd met laserdiodes heeft inherent een langer en stabieler helderheidsniveau dat veel langzamer afneemt dan de, conventionele, op lamp gebaseerde beamers. Lasertechnologie biedt de hoogste beeldkwaliteit, terwijl de levensduur ervan de traditionele lampmethoden ver overtreft. Lees hier meer over de “voordelen van laserbeamers” Hieronder worden de meest toegepaste technologieën besproken (er zijn nog enkele andere high-end varianten)

Laserfosfor (LCD/LCOS)
Voor LCD/LCOS-projectoren is de integratie van een laser- / fosforlichtsysteem vergelijkbaar met dat van DLP-projectoren, behalve dat het licht in plaats van door via een DMD-chip/DLP kleurenwiel wordt doorgelaten via een 3 LCD-panel of gereflecteerd op 3 LCOS-chips (één voor rood, groen en blauw).

Kostenbesparende laserfosforbeamers gebruiken twee blauwe lasers om de blauwe kleur in het uiteindelijke beeld te creëren, terwijl een andere blauwe laser wordt gebruikt om een geel fosforwiel te verlichten, dat het gele licht uitzendt. Dit gele licht wordt vervolgens door een filter gesplitst in componenten van groen en rood licht.

Op blauwe laser gebaseerde LCD-beamers gebruiken drie LCD-panelen om het rode, groene en blauwe beeldgedeelte van de projectie te genereren, wat leidt tot een natuurgetrouwe, heldere kleurweergave.

Laserfosfor (1 chip DLP of 3 chip DLP)
Dit systeem is een beetje ingewikkelder wat betreft het vereiste aantal lenzen en spiegels die nodig zijn om een voltooid beeld te projecteren, maar door het aantal lasers te verlagen van 3 naar 1, zijn de implementatiekosten aanzienlijk verlaagd.

In dit systeem zendt een enkele laser blauw licht uit. Het blauwe licht wordt vervolgens in twee gedeeld. Eén straal gaat door de rest van de DLP-lichtmotor, terwijl de andere een roterend wiel raakt dat groene en gele fosforen bevat, die op hun beurt twee groene en gele lichtstralen creëren.

Deze toegevoegde lichtstralen, voegen zich bij de onaangeroerde blauwe lichtstraal en passeren alle drie door het hoofd DLP-kleurenwiel, een lens / prisma-assemblage en gereflecteerd door de DMD-chip, die de beeldinformatie toevoegt aan de kleurenmix. Het volledige kleurenbeeld wordt van de projector naar een scherm verzonden.

RGB-laserlichtbron met 3-chip DLP-technologie
RGB Laser (DLP) – Er zijn 3 lasers, een die rood licht uitstraalt, een groene en een blauwe. Het rode, groene en blauwe licht reizen door een de-speckler, een smalle “lichtpijp” en lens / prisma / DMD-chipassemblage, en uit de projector op een scherm.

RGB-laser maakt gebruik van de zogenaamde ‘pure laser’-technologie. Rode, groene en blauwe lasers leveren lichtrechtstreeks op de 3 DLP-beeldchips. Het product van deze techniek creëert een lichtpijp bestaande uit puur licht dat is opgesplitst in de drie RGB-componenten. Het licht wordt uitgezonden in zeer smalle RGB-banden met zeer verschillende spectrale frequenties. Deze technologie maakt het mogelijk om een grote kleurruimte te creëren die zelfs groter is dan die van Adobe-RGB of DCI en die de veeleisende Rec al kan dekken. 2020 kleurruimte.

Laser/LED Hybride (DLP)
Nog een andere variant, die voornamelijk door Casio in sommige van hun DLP-projectors wordt gebruikt, is de hybride laser/LED-lichtmotor.

In deze configuratie produceert een LED het benodigde rode licht, terwijl een laser wordt gebruikt om blauw licht te produceren. Een deel van de blauwe lichtstraal wordt vervolgens gesplitst in een groene straal na het raken van een fosforkleurenwiel.

De rode, groene en blauwe lichtstralen gaan vervolgens door een condensorlens en reflecteren op een DLP (DMD) chip, waardoor het maken van de afbeelding wordt voltooid, die vervolgens op een scherm wordt geprojecteerd.