Aankoopadvies Laser beamer

Beamer Kopen?
Bij het kopen van een beamer dient u rekening te houden met meerdere factoren waardoor u goed voorbereid het aankoopproces in gaat en u tot een weloverwogen keuze kan komen. Er zijn diverse modellen beamers die gericht zijn op specifieke toepassingen en/of ruimtelijke omstandigheden.

Wij kunnen u natuurlijk helpen bij de keuze van de juiste beamer. Het is ons dan belangrijk te weten wat uw toepassingen zijn, hoe de omgevingsomstandigheden zijn, wat zijn de technische mogelijkheden die de ruimte bieden (qua installatie) en welke apparatuur u op de beamer wil aansluiten.

Denkt u hierbij aan de volgende vragen of aandachtspunten :

✅ Wat is het primaire doel van de beamer die u wil aanschaffen ?
Gaat u de nieuwe beamer inzetten voor het vertonen van films of bijvoorbeeld voor presentaties. Sommige modellen of projectietechnieken (DLP, LCD, LCOS) zijn beter geschikt voor bepaalde doeleinden en daardoor is het van belang dat u goed weet waar de beamer het meest voor gebruikt zal worden.

✅ Op welke bron(nen) wil u beamer aansluiten ?

Vaste PC of Mac
Laptop / Notebook / MacBook
Mediaspeler
DVD speler
Camera
Anders

✅ Over welke aansluitingen beschikken de bronnen ?

HDMI
DisplayPort
USB-C
VGA
Anders

✅ Wil u de beamer vast gaan installeren of wordt deze mobiel gebruikt?

✅ Hoe groot is de ruimte in kwestie (l x b x h)

✅ Wat voor soort plafond zit er in de ruimte? (Bijvoorbeeld een systeemplafond)

✅ Wat is de afstand tussen het systeemplafond en het bouwkundige plafond?

🔺 De afstand tussen het systeemplafond en het bouwkundige plafond bepaalt de lengte van de ophangbeugel. Is de afstand tussen het bouwkundig plafond 40cm? Dan dient de lengte van de ophangbeugel ca 45-50 in lengte te zijn. 

✅ Kan de beamer op elke gewenste afstand van het projectiedoek worden geplaatst of zijn er beperkingen ?

🔺 De afstand van de beamer in relatie tot de projectiegroote (bxh) bepaalt over welk “throw ratio” de beamer moet beschikken. Dit is van zeer groot belang aangezien men vaak een beamer aankoopt zonder hier rekening mee te houden. Achteraf blijkt de beamer dan niet geschikt voor de gekozen projectiemaat en valt het geprojecteerd beeld buiten het scherm of is juist te klein voor het projectiescherm. 

✅ Wat is de gewenste projectiegrootte ? Hou daarbij rekening met de hoogte van ruimte zodat uw scherm niet te laag komt te hangen.

✅ Hoe omschrijft u de lichtomstandigen? Kan u verduisteren?

✅ Hoeveel uren per dag zal de beamer gebruikt worden?

🔺 Niet elke beamer kan zwaar belast worden – dit kan dus belangrijk zijn. Laserbeamers zijn, in tegenstelling tot “lamp” beamers , vaak wel in staat langere uren in gebruik te zijn.

✅ Denk a.u.b. ook aan geluidsvoorzieningen (voor filmpjes of bijvoorbeeld spraakweergave). Gaat u gebruik maken van extra speakers? Zorg er dan voor dat uw beamer ook beschikt over audio in/uit zodat u eenvoudig extra (actieve) speakers kan aansluiten.

✅ Let ook op het koelingsgeluid van de beamer (in dB)

Hou altijd rekening met de afstand tussen de beamer en het (gewenste) projectieformaat (b x h). Elke beamer heeft een andere lens met een eigen afstand tot beeldgrootte ratio (throw ratio).

Deze site geeft een handige rekenmodule om dit uit te rekenen.

Vaak kan de gebruikte projectietechiek ook van belang zijn. De meest gebruikte projectietechnieken zijn:

  • DLP™ (Digital Light Processing)
  • LCD (Liquid Christal Display)
  • LCOS (Liquid Christal on Silicon)

Download uw checklist voor de installatie van een beamer

Klik hier om uw checklist te downloaden